2014 m. balandžio 20 d., sekmadienis

8 mitai apie dantų priežiūrą

  Nuo mažens esame prisiklausę įvairių gąsdinimų kaip antai „nevalgyk daug saldumynų, iškris visi dantukai“, „jei tiek daug valgysi saldainių, būsi storas ir netilpsi pro duris“. Vieni tėvų gąsdinimai būdavo šmaikštaujant, o kai kurie gal ir visai rimti, bei tikri? Ir veikiausiai ne kartą girdėjote gąsdinimus ne tik apie saldumynus, bet ir gaiviuosius gėrimus, kad negerk to ar ano saldaus gėrimo, nes nesveika dantims. Visgi, kiek tame tiesos?
Kurie teiginiai yra mitai, o kas tiesa?

  Keletas populiariausių mitų apie dantų priežiūrą:
1. Dantis reikia valyti visiškai po kiekvieno valgio. Tai yra mitas. Jei švariai ir tinkamai išsivalėte dantis ryte ir tuoj einate pusryčiauti, tai po pusryčių tikrai nėra būtina iš naujo valytis dantis. Žinoma, priklauso ką valgėte. Jei tai tarkime tiesiog keletas vaisių, burnos valyti tikrai nėra būtina. Apskritai užtektų tik išsiskalauti burną.
2. Dantų balinimas silpnina dantis. Tai yra netiesa. Balinimui naudojamas silpnesnės koncentracijos vandenilio peroksidas, be to laikantis visų odontologijos klinikoje pateiktų rekomendacijų, tinkamai tęsiant balinimą ir „nepadauginant“, tikrai dantys bus tokie pats stiprūs, kokius ir turėjote.
3. Temperatūros pokytis suskaldo dantį. Tai iš dalies mitas. Tiesiog reikia stengtis saugotis nuo ypač didelių temperatūrų skirtumų, nes jei tiesiog esate sušilęs ir valgote šaltus ledus, tikrai nieko tokio jūsų dantims. Bet jei vienu metu geriate karštą arbatą ir valgote šaltus ledus - tada jau reikia susirūpinti. Tai kenkia.
4. Praradus dantį, jo netenkama visam gyvenimui. Tai taip pat nėra tiesa. Šiandien odontologijos klinikos teikia modernius gydymo metodus ir netekusio danties vietoje galima įstatyti implantą.
5. Sodoje palaikytas dantis ištirpsta per naktį. Tai mitas. Jokio priemonės taip lengvai, vos per naktį nepaveikia stipriai danties, kad jis išnyktų ar ištirptų.
6. Protiniai dantys yra svarbūs ir reikšmingi. Netiesa, nes šie dantys labiau kelia problemų, nei yra reikalingi. Tai galiniai burnos ertmės dantys, kurie pradeda dygti vėliausiai ir taip sukelia problemų likusiems dantims, juos stumdant ir darkant visą dantų eilės nusistovėjusią tvarką.
7. Driodžas Vašingtonas turėjo medinį dantį. Tai mitas, kuris labiau paplitęs tarp amerikiečių.
8. Liūdna, bet dantų fėja neegzistuoja. O jei šį straipsnį skaito vaikai, tai informuojame, kad pas gerus vaikučius, visgi ateina dantų fėja. Tik niekam nesakykite šios paslapties (nebent tėveliams)!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.